Σε όλους αρέσουν οι λαχταριστές τηγανητές πατάτες αλλά μαζί με αυτές έρχονται και οι ενοχές για τις επιπλέον θερμίδες και το τηγάνισμα που γεμίζει το σπίτι μυρωδιές και κάνει την κουζίνα... χάλια.
Πως θα σας φαινόταν λοιπόν αν με ένα μαγικό τρόπο συνδυάζαμε τα τηγανητά γεύματα και την υγιεινή διατροφή;
Και όμως πλέον γίνεται με μία νέα και καινοτόμα συσκευή, την φριτέζα αέρος. Η φριτέζα αέρος διατηρεί αναλλοίωτη όλη τη γεύση και τη νοστιμιά των φαγητών σας απαλλάσσοντάς τα όμως από περιττά ανθυγιεινά λίπη. Με την τεχνολογία του γρήγορου ζεστού αέρα επιτυγχάνει ομοιόμορφο μαγείρεμα με ελάχιστο ή καθόλου λάδι.
Πόσο εύκολο είναι να τηγανίσουμε πατάτες με τη φριτέζα αέρος;
Απλά αλείφουμε τις πατάτες με λίγο λαδάκι (δεν είναι απαραίτητο αλλά δίνει καλύτερη γεύση), τις βάζουμε στον ειδικό κάδο της συσκευής, κλείνουμε τον κάδο, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία και το χρόνο σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως και μισή ώρα αργότερα, απολαμβάνουμε πατάτες (ή ότι άλλο θέλουμε), χωρίς περιττές θερμίδες και λίπη, χωρίς άσχημες μυρωδιές και χωρίς πιτσιλιές από λάδι σε όλη την κουζίνα.
Κι αν σκέφτεστε ότι η έλλειψη λαδιού σημαίνει αφυδατωμένα και στεγνά φαγητά, όταν τη χρησιμοποιήσετε θα διαπιστώσετε ότι η φριτέζα αέρος διατηρεί τους χυμούς των τροφίμων και τα κρατά απολύτως ζουμερά.
Επιπλεόν η φριτέζα αέρος προσφέρει ασύγκριτη οικονομία. Γλιτώστε το λάδι και καταναλώστε λιγότερο ρεύμα σε σύγκριση με τις εστίες ή το φούρνο σας.
Δοκιμάσαμε τις παρακάτω συνταγές που μας ενθουσίασαν!
Κρουτόν
- 9 φέτες μπαγκέτα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 σκ. σκόρδο
Εκτέλεση
Τρίβουμε με τη σκελίδα του σκόρδου μία μία τις φέτες του ψωμιού για να τις αρωματίσουμε και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων το βούτυρο μέχρι να λιώσει και το αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το μείγμα των ελαίων και το κομμένο ψωμί και ανακατεύουμε καλά.
Τα τοποθετούμε στη φριτέζα αέρος και ψήνουμε ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευής (περ. 20 λεπτά).
Κοτομπαλίτσες
- 7 φέτες λευκό ψωμί του τοστ σε κυβάκια
- 500 gr κιμά κοτόπουλου
- 1 μικρό τσίλι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. σος σόγιας
Εκτέλεση
Σε μέτριο μπολ τοποθετήστε το ψωμί.
Σε άλλο μέτριο μπολ τοποθετήστε τα υπόλοιπα υλικά σας και αναμείξτε πολύ καλά.
Πλάστε σε μπαλάκια ίσα με μια γεμάτη κουταλιά της σούπας και καλύψτε τα με το ψωμί.
Τοποθετήστε τα μπαλάκια στην φριτέζα και ψήστε ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευής (περ. 15 λεπτά).
Μπορείτε να τα σερβίρετε με γλυκιά σως chili.