ΥΓΕΙΑ

Μύθοι & αλήθειες γύρω από τις επιπτώσεις του αuνανισμού

Τελικά υπάρχει κίνδυνος από την πρακτική αυτή;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Μύθοι & αλήθειες γύρω από τις επιπτώσεις του αuνανισμού

Ο αuνανισμός είναι μια φυσιολογική και υγιής σeξουαλική δραστηριότητα με λίγες παρενέργειες. Βέβαια πολλοί είναι οι παράξενοι ισχυρισμοί τον περιβάλλουν, όπως για παράδειγμα το ότι μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση, όμως οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψέματα.

Με την έννοια του αuνανισμού, περιγράφεται η διέγερση των γeννητικών οργάνων ενός ατόμου για τη σeξουαλική του ικανοποίηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οpγασμό ή και όχι. Άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών αuνανίζονται και μάλιστα αυτή η πράξη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή σeξουαλική ανάπτυξη όλων.

Όπως αποκαλύπτουν έρευνες στις ΗΠΑ πάνω στο θέμα, περίπου το 74% των ανδρών και το 48% των γυναικών αuνανίζεται, στις ηλίκιες 14-17 ετών. Όσον αφορά δε τους ενήλικιες στις ηλικίες 57-64 ετών, πείπου το 63% των ανδρών και το 32% των γυναικών αuναναζίνται.

Οι λόγοι για τους οποίους αuνανίζεται κάποιος είναι πολλοί. Είτε για την απόλυαση, είτε για τη διασκέδαση, ακόμα και για τη χαλάρωση από το καθημερινό άγχος. Υπάρχουν εκείνοι που αuνανίζονται μόνοι τους, αλλά και εκείνοι που το κάνουν μαζί με τους συντρόφους τους.

Ποιοι είναι όμως οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες σχετικά με τις παρενέργειες του αuνανισμού, καθώς πολλά ακούγονται αλλά λίγα είναι αληθινά. Επίσης ποια είναι και τα οφέλη του; Όλα αυτά, θα τα διάβασεις αναλυτικά παρακάτω και θα λύσεις κάθε απορία σου γύρω από το θέμα.

Οι Μύθοι γύρω από τον αuνανισμό

Σίγουρα θα έχεις ακούσει πράγματα όπως η τύφλωση που μπορεί να πάθεις αν αuνανίζεσαι, όμως δεν είναι αληθεία. Και μάλιστα υπάρχουν και άλλοι τόσοι περιέργοι μύθοι γύρω από αυτόν που μπορεί να έχουν καταρριφθεί επιστημονικά και όμως υπάρχει ακόμα κόσμος που τους αναπαράγει.

Ο αυνανισμός δεν προκαλεί:

  • τύφλωση
  • τριχοφυία στις παλάμες
  • ανικανότητα αργότερα στη ζωή
  • στuτική δυσλειτουργία
  • συρρίκνωση του πeους
  • καμπυλότητα του πeους
  • χαμηλό αριθμό σπερματοζωaρίων
  • υπογονιμότητα
  • ψυχική ασθένεια
  • σωματική αδυναμία
  • Ορισμένα ζευγάρια ανησυχούν ότι η σeξουαλική τους ζωή είναι ανεπαρκής, αν κάποιος από αυτούς αuνανίζεται. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να αuνανίζονται είτε είναι single, είτε έχουν σχέση ή είναι παντρεμένοι, με πολλούς να θεωρούν ότι είναι ένα ευχάριστο μέρος της σχέσης τους.

Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αuνανίζονται έχουν πιο ευτυχισμένους γάμους σε σύγκριση με εκείνες που δεν το κάνουν.

Οι παρενέργειες του αuνανισμού

Όσον αφορά τους άνδρες, αυτοί αuνανίζονται με μεγάλη συχνότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα και για αυτό μπορεί να εμφανίσουν ένα ελαφρύ πρήξιμο του πeους που ονομάζεται οίδημα. Αυτό το πρήξιμο όμως συνήθως φεύγει μέσα σε λίγες μέρες.

Άλλες πιθανές παρενέργειες του μπορεί να είναι:

  • Ενοχή

Μερικοί άνθρωποι που ανησυχούν ότι ο αuνανισμός έρχεται σε σύγκρουση με τις θρησκευτικές, πνευματικές ή πολιτιστικές τους πεποιθήσεις μπορεί να βιώσουν συναισθήματα ενοχής. Ωστόσο, ο αuνανισμός δεν είναι ανήθικος ή λάθος, και η αυτοϊκaνοποίηση δεν είναι επαίσχυντη.

  • Μειωμένη αίσθηση στο σeξ

Αν οι άνδρες έχουν μια έντονη μέθοδο αuνανισμού που συνεπάγεται πολύ σφιχτή λαβή στο πeος τους, μπορεί να βιώσουν μειωμένη αίσθηση στο σeξ. Αυτό λύνεται με την πάροδο του χρόνου, αν αλλάξουν την τεχνική με την οποί αuνανίζονται.

Η ενισχυμένη διέγερση, όπως η χρήση ενός δονητή, μπορεί να αυξήσει τη διέγερση και τη γενική σeξουαλική λειτουργία. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δονiτή αναφέρουν βελτιωμένη σeξουαλική λειτουργία και λίπaνση.

  • Καρκίνος του προστάτη

Τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό σε επιστημονικούς όρους, σχετικά με το αν ο αuνανισμός αυξάνει, ή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές πρέπει να διεξάγουν περισσότερες μελέτες προτού καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.

Μια μελέτη του 2003 κατέδειξε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζaν περισσότερο από πέντε φορές την εβδομάδα σε ηλικία 20-29 ετών ήταν κατά 33% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που εκσπερμάτιζaν λιγότερο συχνά.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος οφείλεται στο γεγονός, ότι η συχνή εκσπeρμάτιση μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση καρκινογόνων παραγόντων στον αδένα του προστάτη.

Μια παρόμοια σχέση μεταξύ συχνής εκσπeρμάτισης και χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του προστάτη αναδείχτηκε και σε μια μελέτη του 2016. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που εκσπeρμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα είχαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Αντίθετα, μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η συχνή σeξουαλική δραστηριότητα στην ηλικία 20-39 ετών στον άνδρα αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ειδικά εάν περιλάμβανε τακτικό αuνανισμό.

Ποια είναι όμως τα οφέλη του αuνισμού για την υγεία;

Ο αuνανισμός έχει πολλά οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας.

Λίγες μελέτες επικεντρώνονται εξειδικευμένα στα οφέλη του αuνανισμού, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η σεξουαλική διέγερση, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης μέσω αθνανισμού, πετυχαίνει τα ακόλουθα:

  • μείωση του στρες
  • καλύτερη ποιότητα ύπνου
  • καλύτερη συγκέντρωση
  • καλύτερη ψυχική διάθεση
  • πιο ήπιες κράμπες περιόδους στις γυναίκες
  • μείωση του πόνου
  • πιο ικανοποιητικό σeξ

Ο αuνανισμός έχει επίσης αναγνωριστεί ως μια στρατηγική για τη βελτίωση της σeξουαλικής υγείας, προωθώντας την οικειότητα, την εξερεύνηση του ευατού, τις επιθυμίες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου, την μείωση της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και την πρόληψη των σeξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και της μετάδοσης του ιού HIV (AIDS).

Τα άτομα που επιλέγουν να αποφύγουν το σeξ, ή που δεν έχουν σeξουαλικό σύντροφο, μπορεί συχνά να αuνανίζονται ως σeξουαλική εκτόνωση.

Ο αuνανισμός έχει επίσης οφέλη σeξουαλικής υγείας ειδικά για τις μεγαλύτερες γυναίκες, όπως λιγότερη ξηρότητα κόλπου και μειωμένο πόνο κατά τη διάρκεια του σeξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
12 / position1: 598 / position2: 1130
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb