ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Gaslighting, ή πώς κάποιος σε χειραγωγεί χωρίς να το καταλάβεις

Μπορεί να σου έχει συμβεί
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Gaslighting, ή πώς κάποιος σε χειραγωγεί χωρίς να το καταλάβεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχετε ισχυρές απόψεις, καθορισμένους στόχους, και γενικά, ξέρετε ποιοι είστε. Και μια μέρα απλώς, χάνετε την μπάλα.  

Φαινομενικά από το πουθενά, αρχίζετε να αμφιβάλλετε για πολλά πράγματα για το τι θέλετε. Κι ενώ θέλετε να πείτε πολλά, σε μια κουβέντα αρχίζετε να τραυλίζετε, ή να μπερδεύετε τα λόγια σας. 

Αν μπορείτε να ταυτιστείτε με κάποια από τα συναισθήματα που μόλις αναφέραμε μπορεί να είστε θύμα του Gaslighting. Αυτό μπορεί να γίνει σε μια σχέση ή ακόμη και σε μία συζήτηση και διαφωνία.

Με το διεθνή αγγλικό όρο gaslighting εννοείται μια μέθοδος ψυχολογικής χειραγώγησης της οποίας στόχος είναι η σπορά αμφιβολιών έτσι ώστε το άτομο να μην είναι βέβαιο για όσα είπε, έκανε ή θυμάται. Χρησιμοποιώντας συνεχή άρνηση, παραπλάνηση, αντιφάσεις, και ψεύδη, κάποιος προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το συνομιλητή και να απαξιώσει τις πεποιθήσεις του για να του προκαλέσει σύγχυση και να περάσει "το δικό του". Η χειραγώγηση γίνεται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου το θύμα μεταμορφώνεται σε κάποιον εντελώς διαφορετικό. 

Ο όρος οφείλει την ονομασία του στο θεατρικό έργο του 1938 με τίτλο Gaslight, του Πάτρικ Χάμιλτον, και στις αντίστοιχες κινηματογραφικές μεταφορές του μυθιστορήματος το 1940 και το 1944. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
2 / position1: 561 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb