Οι σύγχρονοι σeξολόγοι απορρίπτουν όλα τα γιατροσόφια και τα μαντζούνια που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως αφροδισιακά. Ωστόσο οι τροφές που ανεβάζουν την λίμπιντο, την επιθυμία και την αντοχή υπήρχαν από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να μην συμμετέχουν σε αυτή την αναζήτηση. Ο Ιπποκράτης αναφέρει τις φακές ως μια τροφή που μπορεί να κρατήσει έναν άντρα ικανό σε μεγάλη ηλικία, και μαζί του συμφωνούσε ο Αριστοτέλης.
Ο Πλούταρχος πάλι πρότεινε την φασολάδα ως φαγητό που αυξάνει την λίμπιντο. Η συγγραφέας Λένα Τερκεσίδου, αναφέρει στο βιβλίο της «Πολύτιμες Αρχαίες Αφροδισιακές Συνταγές», μερικές από τις τροφές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ως αφροδισιακές.
Μεταξύ τους είναι φαγώσιμοι βολβοί που οι αρχαίοι πρόγονοί μας τους μαγείρευαν με διάφορους τρόπους και τους έτρωγαν με σαλάτα, η οποίες περιείχαν μέλι και σουσάμι, δυο τροφές που επίσης αυξάνουν τη λίμπιντο. Το σκόρδο είναι ίσως το πιο γνωστό αφροδισιακό που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα. Την εποχή του Ομήρου αναφέρεται πως οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν σκόρδο καθημερινά.
@olivetomato.com
Τα μανιτάρια επίσης θεωρούνταν αφροδισιακά, με τις τρούφες να είναι στην κορυφή. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται τα κρεμμύδια, ο σταφυλίνος και τα πράσα.
Ο συγγραφέας Rudolph Brasch μάλλον συμφωνεί στο δικό του βιβλίο με τίτλο «How did sεx begin?». Γράφει χαρακτηριστικά ότι ο εpωτας και το φαγητό συνυπήρχαν στους αρχαίους Έλληνες. Στα συμπόσια τους, στα οποία παρευρίσκονταν μόνο οι εταίρες, έτρωγαν καρπούς, σταφύλια, σύκα, όσπρια και ένα άγνωστο φίλτρο, ένα ποτό με βάση το μέλι και άγνωστα συστατικά που προκαλούσε εpωτική ευφορία.
Από την άλλη, ο Ιπποκράτης πίστευε πως η μέντα κούραζε το σώμα και περιόριζε της τη στuση. Μαζί του όμως δεν συμφωνούσαν όλοι, αφού ο Αριστοτέλης είχε συμβουλεύσει τον Μέγα Αλέξανδρο να μην δίνει στους στρατιώτες του να πίνουν αφέψημα μέντας, αφού το θεωρούσε ως ένα πολύ δυνατό αφροδισιακό. Το σέλινο ανήκει στην ίδια κατηγορία, αφού κάποιοι στην αρχαία Ελλάδα το απέφευγαν συνδυάζοντάς το με τον θάνατο, αλλά ο Όμηρος στην «Οδύσσεια» το αναφέρει ως μια τροφή που ανεβάζει κατακόρυφα το πάθος.
Πληροφορίες: wikipedia.org, thespruceeats.com, nationageographic.com