THINK

Σε αυτή τη χώρα, διώχνουν τα κορίτσια όταν έχουν περίοδο

Στο Νεπάλ, ορισμένες κοινότητες κρατούν τις γυναίκες και τα κορίτσια απομονωμένες όταν είναι αδιάθετες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Σε αυτή τη χώρα, διώχνουν τα κορίτσια όταν έχουν περίοδο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση για τις περιόδους είναι κάτι που θεωρείται ταμπού, σχετικά σε διαφορετικό βαθμό σε όλο τον κόσμο. Αλλά στο Νεπάλ, ορισμένες κοινότητες έχουν παραδοσιακά διατηρήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια απομονωμένες όταν έχουν περίοδο. Δηλαδή, φεύγουν από το σπίτι τους για όσες μέρες είναι αδιάθετες.

Μέσα στη φιλοσοφία τους, προσθέστε την ανύπαρκτη εκπαίδευση και την έλλειψη πρόσβασης σε προϊόντα υγιεινής. Μέσα σε αυτή την απογοητευτική στάση της κοινωνίας, έγιναν μερικά βήματα από την κυβέρνηση του Νεπάλ ενώ κάποιες πρωτοβουλίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις εργάζονται για την εξάλειψη αυτής της επικίνδυνης παράδοσης.

Σε πολλά μέρη του Νεπάλ, αλλά κυρίως στην απομακρυσμένη μακρινή δυτική περιοχή, μερικές κοινότητες απομονώνουν τις γυναίκες και κορίτσια, καθώς θεωρούνται ακάθαρτες. Αυτή η πρακτική, που ονομάζεται Chhaupadi, μπορεί να οδηγήσει, άμεσα και έμμεσα, σε ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων. Δεν ήταν λίγα τα κορίτσια που σκοτώθηκαν ή βιάστηκαν και δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι. Άλλα, χάνουν για μια εβδομάδα το σχολείο τους, ή δεν έχουν καμία φαρμακευτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των δυνατών πόνων.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι γυναίκες ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους, αλλά δεν θα μπορούν να αγγίζουν άλλα άτομα ούτε να προετοιμάζουν φαγητό ούτε να μπαίνουν στην κουζίνα! Στη χειρότερη περίπτωση, πρέπει να παραμείνουν σε μια μικρή καλύβα μόνες τους ενώ αιμορραγούν και χωρίς να έχουν καν προϊόντα υγιεινής.

Αυτές οι πρακτικές συνεχίζονται κυρίως λόγω της κοινωνικής πίεσης. Ακόμη και αν μεμονωμένες οικογένειες δεν θέλουν να συμμορφωθούν με την πρακτική της απομόνωσης, ο φόβος να είναι δακτυλοδεικτούμενοι από την κοινότητα, τους αναγκάζουν να συνεχίσουν αυτή την παράδοση παρόλο που θεωρητικά, απαγορεύτηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2005.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παράδοση συνεχίζει φυσικά εν μέρει λόγω της απομόνωσης πολλών κοινοτήτων που ούτως ή άλλως δεν υπακούν στους νόμους και άλλοτε επειδή πρόκειται για ιδιωτικό ζήτημα το οποίο "λύνει" η κοινότητα.

Λόγω του κόστους και της διαθεσιμότητας προϊόντων όπως οι σερβιέτες και τα ταμπόν, τα κορίτσια δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. 

Τα κύπελλα «Ruby Cup» ξεκίνησαν από την οργάνωση Putali στο Νεπάλ στα μέσα του 2017 σε μια συγκέντρωση στο Κατμαντού, μαζί με εκτενώς λεπτομερείς οδηγούς χρήσης. Τα Ruby Cups έχουν βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών που τα χρησιμοποιούν στην Κένυα και ότι το Putali (που σημαίνει "πεταλούδα") ελπίζει ότι παρόμοιες βελτιώσεις μπορούν να επιτευχθούν στο Νεπάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
5 / position1: 1266 / position2: 1999
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb