ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να τρίβεις τα μάτια σου

Το πρόβλημα που δεν περιμένεις αλλά μπορεί να προκύψει
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Γιατί δεν πρέπει να τρίβεις τα μάτια σου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές φορές ο τρόπος ζωής σου, η ηλιακή ακτινοβολία, η κακή διατροφή, η φύση της εργασίας σου κουράζει τα μάτια σου. Τα μάτια σoυ μπορεί να σε ενοχλήσουν μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή εάν έχεις στερηθεί τον ύπνο.

Η υγεία των ματιών επηρεάζει κάθε δραστηριότητά μας, από το περπάτημα και την οδήγηση μέχρι το διάβασμα και τη δυνατότητα να εργαστούμε.

Παρά την καλή αίσθηση που αφήνει, το τρίψιμο των ματιών δεν κάνει καλό στα μάτια μας. Και οι περισσότεροι έχουν αυτή τη συνήθεια ειδικά αν περνούν πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή αν έχουν αλλεργίες (κυρίως την άνοιξη).

Μπορεί το να τρίβεις τα μάτια σου να σε κάνει ξαφνικά να νιώθεις καλά, να σε ανακουφίζει αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι μια τέτοια κίνηση βλάπτει τα μάτια σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταρχάς το πρώτο πράγμα που συμβαίνει όταν τριβουμε τα μάτια μας είναι ότι κινδυνεύουμε να τα μολύνουμε, αφού τα χέρια μας είναι φορείς μικροβίων.

Ακουμπώντας με τα χέρια τα μάτια σου μπορεί να μεταφέρεις μικρόβια.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αν τρίβεις συχνά τα μάτια σου, από κούραση, αμηχανία ή συνήθεια, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσεις κερατόκωνο, μια πάθηση που λεπταίνει το πάχος του κερατοειδούς, επηρεάζοντας και την ποιότητα της όρασής σου.

Επίσης μια τέτοια κίνηση στα μάτια μπορεί να προκαλέσει ρήξη των αιμοφόρων αγγείων και να γίνουν κατακόκκινα ή να τραυματιστεί ο κερατοειδής χιτώνας.

Τι να κάνεις

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ανοιγοκλείσεις μερικές φορές τα μάτια σου για να βοηθήσεις τα μάτια σου να ανακτήσουν λίγη από την υγρασία που έχουν χάσει. Επίσης πήγαινε να αγοράσεις τεχνητά δάκρυα που βοηθούν πολύ.

Να θυμάσαι ότι πρέπει να ξεκουράζεις τα μάτια σου και να κάνεις μικρά διαλείμματα στο γραφείο αν κοιτάς συνέχεια έναν υπολογιστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
8 / position1: 375 / position2: 783
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb