Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα πατατάκια επηρεάζουν την ανάπτυξη των αγέννητων μωρών των αρουραίων και προκαλούν συσπάσεις της μήτρας.
Η κατανάλωση τσιπς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του μωρού, σύμφωνα με μία μελέτη. Αυτό συμβαίνει διότι τα πατατάκια περιέχουν ένα πολυακόρεστο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που ονομάζεται λινελαϊκό οξύ το οποίο μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι έχει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν τρεις φορές τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λινολεϊκού οξέος σημείωσαν μείωση στις ορμόνες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των αγέννητων μωρών τους.
Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Physiology, η συγκεκριμένη ουσία επηρέασε τη λειτουργία του ήπατος και τις αυξημένες πρωτεΐνες που προκαλούν συστολές στη μήτρα.
Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Deanne Skelly, από το Πανεπιστήμιο Griffith, δήλωσε: «Είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να εξετάσουν τη διατροφή τους και η έρευνά μας είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι η ενδεχόμενη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού».
Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Griffith στο Queensland, στην Αυστραλία, χορήγησε μία διατροφή με υψηλό λινελαϊκό οξύ σε αρουραίους για 10 εβδομάδες. Στη συνέχεια, διερεύνησε τα αποτελέσματα της διατροφής αυτής στην εγκυμοσύνη τους και την ανάπτυξη των μωρών τους.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι μητέρες των αρουραίων που κατανάλωναν μία διατροφή υψηλή σε λινολεϊκό οξύ είχαν μειωμένο αριθμό αρσενικών μωρών. Δεν είναι γνωστό αν τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν και για τους ανθρώπους, καθώς και σε ποιες ποσότητες το λινελαϊκό οξύ θα ήταν επιβλαβές.