Η πόλη του Παρισιού και ο Πύργος του Άιφελ έχουν μια σχέση "αγάπης και μίσους". Λίγοι θυμούνται ότι οι κάτοικοι θέλησαν να κατεδαφιστεί ο πύργος όταν τελείωσε η Παγκόσμια Έκθεση για την οποία είχε κατασκευαστεί. Όμως τελικά επέζησε και σήμερα η εικόνα του έχει συνδεθεί άρρηκτα με την πόλη του φωτός. Είναι μάλιστα πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών που δεν νοείται να επισκεφθούν το Παρίσι χωρίς να ρίξουν μια ματιά στον πύργο του Αιφελ.
Σαν σήμερα, στις 6 Μαΐου του 1889 άνοιξε ο πύργος του Άιφελ για επισκέψεις από το κοινό. Πήρε το όνομά του από τον Γουστάβο Άιφελ, τον μηχανικό που τον κατασκεύασε. Όμως την πρωταρχική ιδέα είχε κάποιος άλλος, ο Αλσατός Μορίς Κέχλιν. Είχε προσληφθεί στο γραφείο του Άιφελ και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του σχεδίου για την Παγκόσμια Έκθεση. Χάρη στους διπλωματικούς χειρισμούς του Άιφελ και την επιμονή του κατάφερε να επιβάλει τη θέλησή του και έτσι η σιδερένια κατασκευή δεν διαλύθηκε. Η γκρίνια των Γάλλων τότε ήταν υπεράνω πάσης περιγραφής. Ακαλαίσθητο κατασκεύασμα τον ανέβαζαν, τραγικός στύλος φωτισμού, τον κατέβαζαν.
Ο μυθιστοριογράφος Γκι ντε Μονπασάν συνήθιζε να τρώει στο εστιατόρια του πύργου. Όταν τον ρώτησαν γιατί το κάνει, απάντησε ότι είναι το μοναδικό σημείο στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορεί να δει τον πύργο. Βέβαια, δεν είχε χτιστεί για να παραμείνει στο διηνεκές αλλά ο Άιφελ ήθελα να τον κρατήσει και σοφίστηκε μια ιδέα: να ξεκινήσουν από την κορυφή του πειράματα για την αποστολή ραδιοφωνικών κυμάτων. Έτσι η κεραία του χρησιμοποιείται σήμερα για την τηλεπικοινωνία.
Η σιδερένια κατασκευή ζυγίζει 7.300 τόνους, ολόκληρος ο πύργος 10.000 τόνους. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 18.000 σιδερένια κομμάτια και διαθέτει τρεις ορόφους. Από τον τελευταίο όροφο, ύψους 276 μέτρων μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του Παρισιού. Όλος ο πύργος του ΄Αιφελ έχει ύψος 324 μέτρων.
Κάθε λίγα χρόνια πρέπει να βάφεται, η μπογιά που χρησιμοποιείται ζυγίζει 60 τόνους. Η διαδικασία διαρκεί κατά μέσον όρο 18 μήνες και κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ.
Μετά τη σειρά ισλαμιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη Γαλλία τα περασμένα χρόνια, ελήφθησαν μέτρα ασφάλειας για το πιο φημισμένο αξιοθέατο του κόσμου. Από το 2018 ένα αλεξίσφαιρο γυάλινο τείχος, ύψους 3 μέτρων, τον προστατεύει από τρομοκρατικές επιθέσεις από τη μια πλευρά στην άλλη και έχει προστεθεί στις δύο μακρύτερες πλευρές του, ένας τείχος από συρματόπλεγμα. Τα νέα μέτρα ασφαλείας επικρίθηκαν γιατί ο πύργος του Άιφελ είναι τελικά σύμβολο ελευθερίας αλλά η διαχειρίστρια εταιρία επέμενε ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα.
Εάν το Παρίσι είναι η πόλη του έρωτα, ο πύργος του Άιφελ χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για ερωτικές εξομολογήσεις μέχρι προτάσεις για γάμο. Ο Ροντ Στιούαρτ, για παράδειγμα, έπεσε στα γόνατα για να ζητήσει σε γάμο την Πένι Λάνκαστερ. Το 2005 έκανε το ίδιο και ο Τομ Κρούζ. Σε αυτόν τον γάμο ο πύργος του Άιφελ δεν έφερε ευτυχία. Αλλά δεν χρειάζεται να φτάσει κανείς τόσο μακριά. Υπάρχουν σικ εστιατόρια, όπου μπορεί κανείς να γιορτάζει λιγότερο… επικίνδυνα εγχειρήματα. Ένα από αυτά επέλεξαν ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν και η Μπριζίτ για να γευματίσουν με το ζεύγος Τραμπ.