Το αντισυλληπτικό χάπι υποτίθεται ότι είναι 99% αποτελεσματικό στην πρόληψη της εγκυμοσύνης όταν λαμβάνεται «τέλεια» (δηλαδή, ταυτόχρονα κάθε μέρα). Αλλά παρά αυτό, δεν είναι ανήκουστο για τις γυναίκες να μείνουν έγκυες ενώ βρίσκονται στο χάπι.
Όταν λαμβάνεται με μικρές διαφοροποιήσεις στην ώρα, ή αν ξεχάσεις να το πάρεις, το ποσοστό αποτελεσματικότητας μειώνεται στο 91%. Εξαιτίας αυτού, είχε προηγουμένως θεωρηθεί ότι τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στο αντισυλληπτικό χάπι θα οφείλονταν στη μη σωστή λήψη του.
Αλλά νέες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι ενδέχεται να υπάρχει άλλη αιτία ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που συμβαίνει παρά το χάπι ή άλλες μορφές αντισύλληψης - και είναι κάτι που είναι πέρα από τον έλεγχό σου...
Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Colorado, Anschutz Medical Campus έχει εντοπίσει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που μπορεί να διασπάσει τις ορμόνες που βρίσκονται συνήθως στα αντισυλληπτικά χάπια, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας, αξιολόγησε 350 υγιείς γυναίκες με μέση ηλικία 22,5 ετών, έδειξε πως το 5% των γυναικών στη μελέτη είχε ένα γονίδιο το οποίο τείνει να υπάρχει στα έμβρυα αλλά συνήθως «απενεργοποιείται» πριν από τη γέννηση.
Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών, το γονίδιο αυτό παραμένει μαζί τους σε ενήλικες, δημιουργώντας ένα ένζυμο στο σώμα που ονομάζεται CYP3A7 το οποίο είναι γνωστό ότι διασπά τις ορμόνες.