Η 8η Μαρτίου έχει θεσμοθετηθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε για συγκεκριμένο λόγο. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δυο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή, αφού στην Β’ Συνδιάσκεψη της των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιερώθηκε και επίσημα η ημερομηνία ως η «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας».
Ποιος ήταν ο λόγος για την επιλογή της; Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη ξεκίνησαν την απεργία και κατέβηκαν σε διαδηλώσεις. Τα αιτήματά τους ήταν οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας καθώς και μείωση των ωρών της. Κι αυτό γιατί εκείνη την εποχή, υπολογίζεται πως οι γυναίκες εργάζονταν 16 ώρες την ημέρα, με τους μισθούς τους να είναι αρκετά μικρότεροι από εκείνους των αντρών.
@quora.com
Το αίτημα τους ήταν για δεκάωρη εργασία. Μαζί με τα παραπάνω, ζητούσαν και εξίσωση των μισθών μεταξύ αντρών και γυναικών. Η απεργία αυτή είναι από τις σημαντικότερες στην ιστορία, αφού ήταν από τις πρώτες που έθεσε ζήτημα ανισότητας των φύλων στην εργασία αλλά και της εκμετάλλευσης των εργατριών.
@yesmagazine.org
Οι γυναίκες που κατάφεραν να κερδίσουν δικαίωμα ψήφου ήταν οι Νεοζηλανδές, 36 χρόνια αργότερα. Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι, με την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Ρωσία, έπεισε τον Λένιν, να ανακηρύξει την 8η Μαρτίου αργία. Με τα χρόνια η ημέρα έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και μετατράπηκε σε μια μέρα θαυμασμού των αντρών προς τις γυναίκες.
Με την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος την δεκαετία του ’60, η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» αναζωογονήθηκε και από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα και τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως.