Τα μανιτάρια είναι μια τροφή που πολύς κόσμος λατρεύει και άλλος τόσος μισεί. Άλλοι τα σιχαίνονται και φοβούνται να τα φάνε μιας και αν είναι χαλασμένα μπορούν να προκαλέσουν πολύ άσχημη τροφική δηλητηριάση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, ενώ άλλοι τα θεωρούν καλύτερα και από κρέας και τα καταναλώνουν με κάθε πιθανό τρόπο και διατροφικό συνδυασμό.
Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι η τέλεια τροφή για εκείνους που κάνουν δίαιτα και θέλουν να χάσουν κιλά, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα και χορταστικά. Ακόμα, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Είναι όμως τόσο υγιεινά τελικά όσο πιστεύετε ή όλα αυτά είναι ένας μύθος; Τι απαντά η επιστήμη σχετικά με τα οφέλη που έχουν στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού τα μανιτάρια;
Τα μανιτάρια δεν έχουν λιπαρά και υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχουν περίπου 15 βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδέργυρο και κάλιο, όπως αναφέρει η Angela Lemond, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η εργοθειονεΐνη και το σελήνιο, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη. «Τα μανιτάρια είναι ένα υπέροχο φαγητό που μπορείτε να καταναλώνετε όταν έχετε μικρές φλεγμονές, όπως οποιοσδήποτε τραυματισμός ή αν έχετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος», αναφέρει η Lemond.
Είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που έχουν βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για τη δημιουργία ισχυρών οστών, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.
Τα φυτοχημικά των μανιταριών «φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρά, παρουσιάζοντας κάποιες αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες», τονίζει ο Brian St. Pierre, διαιτολόγος και διευθυντής στην Precision Nutrition.
Υπάρχουν όμως μανιτάρια που είναι καλύτερα από άλλα είδη;
Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες μανιταριών, κάποιες από τις οποίες έχουν ξεχωριστά διατροφικά χαρακτηριστικά. Τα λευκά μανιτάρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των μανιταριών που καταναλώνονται στις Η.Π.Α., έχουν το περισσότερο κάλιο, περίπου 300mg ανά μερίδα, λέει η Lemond, ενώ τα μανιτάρια portobello είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική εργοθειονεΐνη.
Τα μανιτάρια Shiitake περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και τα ακατέργαστα μανιτάρια maitake και portobellos που εκτίθενται στο υπεριώδες φως είναι τα υψηλότερα στη βιταμίνη D. Τα λευκά μανιτάρια διαθέτουν επίσης αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D.
Τελικά, κάθε είδος μανιταριών είναι μια καλή επιλογή. «Τα καλύτερα μανιτάρια είναι αυτά που απολαμβάνετε και τρώτε με μεγαλύτερη συχνότητα» αναφέρει ο St. Pierre. «Όλα παρέχουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη».