Τα μακαρόνια γκρατέν είναι ένα λατρεμένο φαγητό που μπορεί να έχει ένα σωρό θερμίδες, όμως μια στο τόσο, κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Εμείς βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε την πιο λαχταριστή συνταγή για μακαρόνια γκρατέν. Διάβασε παρακάτω πως θα την εκτελέσεις και δημιούργησε το πιο νόστιμο γεύμα για εσένα και τους δικούς σου.
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:
- 500γρ. ριγκατόνι ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
- 40γρ. βούτυρο
- 40γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400ml γάλα πλήρες, ζεστό
- 75γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο
- 100γρ. γραβιέρα Κρήτης μακράς ωρίμανσης, τριμμένο
- 4 κουτ. σούπας ξινομυζήθρα
- 75γρ. κεφαλογραβιέρα
- μουστάρδα Dijon
- 4 κουτ. σούπας ψίχουλα ψωμιού
Τρόπος παρασκευής:
Βράζεις τα ζυμαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Στο μεταξύ, ζεσταίνεις το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις. Έπειτα προσθέτεις λίγο λίγο και το γάλα, ανακατεύεις και αφήνεις το μίγμα να πήξει λίγο σαν μπεσαμέλ.
Στη συνέχεια ρίχνεις τη μισή κεφαλογραβιέρα, όλη τη γραβιέρα, το λαδοτύρι και την ξινομυζήθρα μαζί με μια καλή κουταλιά της σούπας μουστάρδα. Αλατοπιπερώνεις ανάλογα.
Τέλος, ανακατεύεις μέσα τα ζυμαρικά και τα μοιράζεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή σε πέντε ατομικά. Πασπαλίζεις με ψίχουλα ψωμιού αναμεμιγμένα με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και ψήνεις στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια από πάνω.
Όταν πάρει χρώμα το φαγητό, το βγάζεις και το σερβίρεις! Καλή όρεξη!