SKIN CARE

Τα συστατικά που απαγορεύεται να βάζεις στις DIY μάσκες σου

Αν θέλεις το πρόσωπο σου να συνεχίσει να είναι υγιές και όμορφο

Τα συστατικά που απαγορεύεται να βάζεις στις DIY μάσκες σου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τις μάσκες που κατακλύζουν το ράφι του μπάνιου σου, ίσως έχεις μπει στον πειρασμό να φτιάξεις, κάποια στιγμή τις δικές σου.    Και γιατί όχι; Το ίντερνετ είναι γεμάτο από 'συνταγές' με DIY μάσκες για κάθε τύπο δέρματος και κάθε ανάγκη. Τα περισσότερα προϊόντα που θα χρειαστείς υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σου και ακόμα και οι celebrities επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τους!

Επιπλέον, η φιλοσοφία "αν δεν μπορώ να το φάω, δεν το βάζω στο πρόσωπό μου" εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Έχεις όμως αναρωτηθεί το κατά πόσο, τελικά, είναι αυτό αληθινό;  "Πολλά από τα φυσικά συστατικά είναι τόσο αλλεργιογόνα που κάποιοι ασθενείς μου παρουσιάζουν έντονες αλλεργικές δερματίτιδες μετά από την επαφή του δέρματός τους με αυτά" εξηγεί η δερματολόγος Adarsh Vijay Mudgil.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι να υποκύψεις και εσύ στην τάση της DIY μάσκας προσώπου εκτύπωσε την παρακάτω λίστα με τα συστατικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις άφοβα, αυτά που πρέπει να προσέχεις και αυτά που απαγορεύονται!   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα οξέα που περιέχει το λεμόνι και τα άλλα εσπεριδοειδή, απολεπίζουν το δέρμα και του χαρίζουν πολύτιμη βιταμίνη C. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα σου και να το κάνουν ακόμα πιο ευάλωτο στον ήλιο.   

Χρησιμοποίησε Άφοβα

Γάλα και γιαούρτι

Αν υποφέρεις από ξηρότητα ή από ξεσπάσματα ακμής, ακολούθησε το παράδειγμα της βασίλισσας Ελισάβετ Ι και της Κλεοπάτρας και βρέξε με... γάλα το πρόσωπό σου. Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες το αγελαδινό γάλα προκαλεί την αναγέννηση των δερματικών κυττάρων ενώ το γαλακτικό οξύ που περιέχει απολεπίζει, ενυδατώνει και αντιστρέφει την φωτογήρανση του δέρματος. Το γιαούρτι, δε, όταν χρησιμοποιείται σε μάσκες προσώπου, αποδεδειγμένα χαρίζεις στο δέρμα λάμψη, ενυδάτωση και ελαστικότητα.   

Βρώμη

Το πρωινό των "πρωταθλητών" είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, β-γλυκάνες που κατακρατούν υγρασία και καθαριστικές σαπωνίνες. Χρησιμοποίησέ το σε δέρμα με ερεθισμό, κάθε είδους φλεγμονή, κνίδωση, έκζεμα ή έντονη ξηρότητα.   

Κουρκουμάς

Το χρυσό μπαχαρικό περιέχει τη μαγική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη κουρκουμίνη  που θεραπεύει την ακμή, την τριχόπτωση, τη φωτογήρανση, την ψωρίαση και πολλά ακόμα.   Αργανέλαιο: Το μαροκινό αυτό λάδι είναι γεμάτο από βιταμίνη Ε και σκουαλένιο (ένα προστατευτικό λιπίδιο) που χαρίζει έντονη ενυδάτωση και ελαστικότητα. Επαναφέρει τη λάμψη και την υγεία στα μαλλιά και το δέρμα ενώ αντιστρέφει τις φθορές που προκαλεί ο ήλιος. 

Πράσινο και άσπρο τσάι: Και οι δύο αυτές ποικιλίες περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από την περιβαλλοντική ρύπανση και τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Το τσάι έχει, επιπλέον αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες που το κάνουν ιδανικό για την θεραπεία της ακμής. Επιπλέον, η τοπική εφαρμογή της καφεΐνης (που επίσης περιέχεται στο τσάι) αυξάνει την μικροκυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, επιταχύνοντας την αναδόμηση και τις αυτοθεραπευτικές του ιδιότητες.   

Χρησιμοποίησε με πολλή προσοχή

Μέλι

Το μέλι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ουσίες που μπορούν να απαλύνουν ένα ερεθισμένο δέρμα. Ωστόσο, το μέλι περιέχει και πρόπολη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες! Πριν, λοιπόν, το βάλεις στο δέρμα σου, βεβαιώσου πως δεν είσαι αλλεργική σε αυτό κάνοντας ένα τεστ από πριν. 

Έλαιο καρύδας

Το ίντερνετ λατρεύει το έλαιο καρύδας και πώς να μην το κάνει αφού αφήνει το δέρμα απαλό σαν μετάξι, ενώ έχει και αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ωστόσο, βάζοντας λάδι στο πρόσωπό σου, διατρέχεις τον κίνδυνο να φράξεις τους πόρους ενώ αν υπάρχει κάποια υποβόσκουσα αλλεργία, η χρήση του σε καθημερινή βάση θα την διογκώσει επικίνδυνα. Κάθε οργανισμός έχει ένα σημείο ανοχής στα αλλεργιογόνα. Έτσι όταν, με συχνή χρήση, ξεπεράσει κανείς αυτό το σημείο, μπορεί να εμφανίσει "ξαφνικά" αλλεργία σε κάποια ουσία που μέχρι χτες έμοιαζε ακίνδυνη.   

Καλύτερα να αποφύγεις

Λεμόνι

Τα οξέα που περιέχει το λεμόνι και τα άλλα εσπεριδοειδή, απολεπίζουν το δέρμα και του χαρίζουν πολύτιμη βιταμίνη C. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα σου και να το κάνουν ακόμα πιο ευάλωτο στον ήλιο. Ναι, μπορεί ακόμα και να προκαλέσουν εγκαύματα αφού έχουν ph 2 ενώ ο προστατευτικός μανδύας του δέρματός σου διαθέτει pH 4,5-5,5.   

Αιθέρια Έλαια

Μυρίζουν εκπληκτικά και επίσης βρίσκονται στις περισσότερες DIY συνταγές για μάσκες. Ωστόσο, τα αιθέρια έλαια είναι υπερσυμπυκνωμένες ουσίες από φυτά και λουλούδια και ως τέτοιες είναι εξαιρετικά αλλεργιογόνες. Πολλές φορές μάλιστα, οι αλλεργίες που εμφανίζουμε σε κάποιο νέο προϊόν οφείλεται σε κάποιο αιθέριο έλαιο που περιέχει. ΑΝ ωστόσο έχεις ενημερωθεί διεξοδικά για τα αιθέρια έλαια και είσαι σίγουρη πως δεν θα προκαλέσουν κάποια αντίδραση στο δέρμα σου, πρόσθεσέ τα στην σπιτική σου μάσκα με προσοχή και φειδώ! 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Ομορφιά
19 / position1: 418 / position2: 1038
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb