Είναι αδόκιμο να χρησιμοποιούμε τον όρο «φυσιολογικό» για την συχνότητα του σeξ μέσα σε μια σχέση. Κι αυτό γιατί όταν μιλάμε για σχέσεις το «φυσιολογικό» εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Έρευνες λοιπόν έχουν προσπαθήσει να δείξουν πόσο συχνα κάνουν σeξ οι άνθρωποι μέσα σε μια σχέση ανά ηλικία. Οι νέότεροι άνθρωποι, ηλικίας 18-29, κάνουν σeξ 4 φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο, αριθμός που σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι μικρότερος.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα. Μια έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Society for Personality and Social Psychology, έδειξε πως τα ζευγάρια που κάνουν σeξ μια φορά την εβδομάδα είναι και τα πιο ευτυχισμένα, ενώ άλλες έρευνες επιβεβαίωσαν πως ζευγάρια που έρχονται σε επαφή συχνότερα, δεν είναι απαραίτητα και πιο ευτυχισμένα.
Οπότε, το «φυσιολογικό» ποικίλει, γιατί κάθε ένας από εμάς διαφέρει. Αν και υπάρχουν πολλοί που αγχώνονται για το πόσο σeξ πρέπει να κάνουν. Το πρόβλημα με αυτό είναι, όπως λέει η sεx coach Myisha Battle, οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι μια υγιής σχέση σημαίνει «να κάνεις πολύ σeξ».
Αν μάθεις ότι κάποιος κάνει περισσότερο σeξ από εσένα, αυτομάτως θα σκεφτείς πως η σχέση του είναι καλύτερη. Άλλοι πάλι, όπως αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια Rachel Wright, θέλουν να κάνουν σeξ «σωστά». Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να τους απασχολεί αυτό, αλλά το πόσο συχνά θέλουν να κάνουν σeξ με τον/την σύντροφό τους. Και δεν πρέπει να ντρέπονται να το πουν, γιατί η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό πράγμα όσον αφορά στο σeξ.
Όταν με τον/την σύντροφό σου αποφασίσετε την συχνότητα, θα πρέπει να ξέρετε ότι ο αριθμός αυτός, θα αλλάξει με τον καιρό. Και απλά πρέπει να το αποδεχθούμε, γιατί κάτι τέτοιο είναι πιο παραγωγικό από το να «Νοσταλγούμε την αρχή της σχέσης, όταν το σeξ ήταν πιο συχνό», αναφέρει η Wright.
Τέλος, αν η συχνότητα που έχεις εσύ στο μυαλό σου διαφέρει από αυτή του/της συντρόφου σου ή ενός φίλου, μην πτοείσαι. Ίσως χρειαστεί να βρεις έναν/μια σύντροφο που δίνει την ίδια προτεραιότητα στο σeξ, που δίνεις κι εσύ και που μπορείς να συνεννοηθείς όταν το πράγμα αλλάξει ή ξεφύγει. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή.