Τα Χριστούγεννα και ειδικά την Πρωτοχρονιά είναι πολύ συχνή η συνήθεια της σαμπάνιας, όπως φυσικά και σε κάθε επίσημο εορτασμό. Λίγο για να πάει καλά η χρονιά, λίγο που αυτές οι ημέρες θέλουν μια λάμψη παραπάνω, ο κόσμος βγάζει από τα ντουλάπια τα ψηλά και κομψά ποτήρια της σαμπάνιας και κάνει τις ωραιότερες προπόσεις για τις ημέρες που έρχονται.
Οι ειδικοί όμως επιμένουν ότι είναι καλύτερο να μην πλένετε συχνά τα ποτήρια της σαμπάνιας και ειδικά αν έχουν λίγη σκόνη επάνω τους πριν πιείτε, καθώς φαίνεται ότι αυτή αναβαθμίζει την γεύση του εν λόγω ποτού! Φαίνεται ότι τα μόρια της σκόνης είναι εκείνα που δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στις φυσαλίδες του ποτού.
Η σαμπάνια είναι ένα ποτό που πριν ανοιχθεί δεν έχει καθόλου φυσαλίδες. Όταν όμως έρθει σε επαφή με το οξυγόνο τότε εκείνες αρχίζουν να σχηματίζονται και να πολλαπλασιάζονται όταν έρθουν σε επαφή με μόρια σκόνης.
Σε περίπτωση λοιπόν που δοκιμάσεις σαμπάνια στη Γαλλία και ξετρελαθείς με την γεύση της, να ξέρεις ότι το μυστικό των Γάλλων είναι η σκόνη στα άπλυτα ποτήρια τους.
Βέβαια οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να χάσουν λίγο από τη γεύση, παρά να πιουν από βρώμικα ποτήρια.