Αν κάποιες φορές δεν θυμάστε κάτι συγκεκριμένο, όχι και τόσο σημαντικό, μην ανησυχήσετε. Και κυρίως μην θεωρείται ότι έχετε κάποιο πρόβλημα. Γιατί σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 στον Καναδά, τα κενά μνήμης είναι σημάδι εξυπνάδας.
Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν πως τα κενά μνήμης είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του εγκεφάλου. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές Paul Frankland και Blake Richards του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ο εγκέφαλος για την ακρίβεια επιδιώκει να ξεχνά. Κι αυτό γιατί στόχος της μνήμης μας δεν είναι να αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες για μελλοντική χρήση, αλλά να συγκρατεί τι πιο χρήσιμες πληροφορίες για τον καθένα, ώστε να βοηθούν στην ταχύτερη και καλύτερη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
Η αποθήκευση λοιπόν όλο και περισσότερων πληροφοριών δεν αποτελεί ένδειξη ανώτερης πνευματικής ικανότητας. Η μελέτη των δύο ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuron, βασίστηκε σε πληθώρα διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την απομνημόνευση αλλά και τη λήθη.
Η βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως αναδεικνύεται μέσα από τις έρευνες, οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία αποθήκευσης των διαφόρων πληροφοριών είναι εξίσου σημαντική με τη διαδικασία διαγραφής τους από τη μνήμη. Πράγμα που σημαίνει πως το να θυμάστε είναι το ίδιο σημαντικό με το να ξεχνάτε, κι αυτό γιατί σας βοηθάει να παίρνετε αποφάσεις πιο γρήγορα, έχοντας λιγότερες πληροφορίες να επεξεργαστείτε.
Οπότε, αν δεν θυμάστε μην σκάτε. Γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είστε πιο έξυπνος. Βέβαια, η έρευνα δεν εξηγεί με πιο κριτήριο γίνεται αυτό το ξεσκαρτάρισμα και πως ο εγκέφαλος ξεχωρίζει τις άχρηστες από τις χρήσιμες πληροφορίες. Αλλά παρολ’ αυτά μας δείχνει ότι το κενό μνήμης δεν πρέπει να σας ανησυχεί.