ΥΓΕΙΑ

Πρησμένα δάχτυλα: Αιτίας και πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Τι προκαλεί αυτό το ενοχλητικό γεγονός

Πρησμένα δάχτυλα: Αιτίας και πότε πρέπει να ανησυχήσετε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να σας έχει τύχει να παρατηρήσετε πρησμένα τα δάχτυλα στα χέρια σας και αν και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, άλλες πάλι πρέπει να το ψάξετε για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα υγείας.

Τα δάχτυλα μπορούν να πρηστούν για πολλούς και διάφορους λόγους και συνήθως δεν πρόκειται για κάτι κακό, υπάρχουν και εκείνες οι φορές όμως που δεν πρέπει να αγνοήσετε τα σημάδια.

Διαβάστε εδώ τους 10 κυριότερους λόγους που κάνουν τα δάχτυλα σας να πρήζονται, αλλά και το πότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση.

Υψηλή θερμοκρασία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζέστη προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα τη διαρροή υγρού στους περιβάλλοντες ιστούς και το πρήξιμο. Στην περίπτωση αυτή, το πρήξιμο δεν είναι ανησυχητικό και υποχωρεί όσο κινούνται τα δάχτυλα. Αν πάντως το πρήξιμο επιμένει μόνο στα δάχτυλα των χεριών (όχι των ποδιών) και συνοδεύεται από πόνο ή αδυναμία στη λαβή, συμβουλευτείτε γιατρό.

Αλάτι:

Ο οργανισμός έχει την τάση να προσπαθεί συνεχώς να εξισορροπεί τα επίπεδα νερού και νατρίου. Όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατακράτηση υγρών που κάνει το σώμα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πρήξιμο, κυρίως στα άκρα. Συνήθως το πρήξιμο υποχωρεί μετά από μία μέρα. Αν κόψετε το αλάτι και το πρήξιμο επιμένει, δείτε γιατρό.

Οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα:

Σε περίπτωση οστεοαρθρίτιδας, το πρήξιμο εντοπίζεται στο σημείο της άρθρωσης του δαχτύλου. Αυτή η μορφή αρθρίτιδας είναι αποτέλεσμα της εκφύλισης (φθοράς) των προστατευτικών ιστών στο άκρο μιας άρθρωσης. Το πρήξιμο της οστεοαρθρίτιδας συνοδεύεται συχνά από πόνο και ακαμψία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τις αρθρώσεις και μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο. Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν σχετίζεται με την ηλικία.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα:

Το πρήξιμο συνοδεύεται συνήθως από πόνο, μούδιασμα ή αίσθημα καψίματος στην παλάμη και τα δάχτυλα, με τα συμπτώματα να είναι αρχικά ήπια και σταδιακά να επιδεινώνονται. Εμφανίζεται στις γυναίκες με τριπλάσια συχνότητα από ότι τους άνδρες.

Σύνδρομο Ρεϊνό:

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές ή λόγω έντονου άγχους. Το πρήξιμο μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα ή ήπιο πόνο και μελάνιασμα των δαχτύλων.

Λεμφοίδημα:

Εκδηλώνεται όταν το λεμφικό υγρό δεν απομακρύνεται αποτελεσματικά από το σώμα. Συνήθως πρήζονται τα δάχτυλα και στα χέρια και στα πόδια ή το πρήξιμο εκδηλώνεται γενικώς σε όλο το άκρο.

Προεκλαμψία:

Το πρήξιμο στην εγκυμοσύνη είναι συνηθισμένο, αν όμως εντοπίζεται στα χέρια και το πρόσωπο και ειδικά αν το δέρμα δεν επανέρχεται αφού το πιέσετε, είναι ένδειξη προεκλαμψίας. Πρόκειται για επιπλοκή της εγκυμοσύνης με βασικό σύμπτωμα την υψηλή αρτηριακή πίεση, που αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος και των νεφρών. Άλλα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι η θολή όραση, η υψηλή πρωτεΐνη στα ούρα, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία και ο εμετός. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια της πρώτης κύησης και σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Είναι επίσης συχνή σε γυναίκες που φέρουν δίδυμα ή τρίδυμα, καθώς και σε όσες είναι παχύσαρκες.

Άσκηση:

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα χέρια σας μπορεί να πρηστούν επειδή τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα αντιδρούν στην αύξηση της ενέργειας που απαιτούν οι μυς. Το σώμα παράγει θερμότητα και τα αγγεία απελευθερώνουν περισσότερα υγρά στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Πρόβλημα στα νεφρά:

Εάν τα νεφρά σας δεν μπορούν να απομακρύνουν την περίσσεια υγρών από το σώμα, μπορεί να προκληθεί πρήξιμο στα δάχτυλα. Η κατάσταση, γνωστή ως οίδημα, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, εμφανίζεται όμως κυρίως στα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλο.

Φάρμακα:

Κάποια φάρμακα, όπως αυτά για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και του διαβήτη, τα στεροειδή και τα αντισυλληπτικά, μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στα χέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
12 / position1: 240 / position2: 649
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb