Αν δεν το έχετε ξανακούσει ίσως να φρίξετε. Κι όμως οι Σκανδιναβοί βάζουν στον καφέ τους τυρί!
Τι είναι ακριβώς αυτό το τυρί, ή αλλιώς το «τυρί του καφέ» ή «juusto», είναι ένα σκληρό τυρί που απορροφά τον ζεστό καφέ, μαλακώνει χωρίς να λιώνει! Το προτιμούν στη Νορβηγία, Φιλανδία, Σουηδία και αλλού!
Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν γάλα ταράνδου για την παρασκευή του αλλά πλέον κατσικίσιο ή αγελάδας. Διατηρείται έως και 1 χρόνο και έχει φυσικά τη δική του... ιεροτελεστία ή απλώς τη σωστή διαδικασία για να το καταναλώσεις. Βάζεις ένα κύβο από το τυρί στον πάτο μιας ξύλινης κούπας και έπειτα ρίχνεις το ζεστό καφέ!
Έπειτα καθώς πίνεις τον καφέ σου γεύεσαι και τη γεύση του μοναδικού αυτού γαλακτοκομικού, και φυσικά τρως με το κουταλάκι τα περισσεύματα όταν τελειώσει το ρόφημα!