ΥΓΕΙΑ

Το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού που θεωρείται η «άυπνη ελίτ»

Είναι τυχεροί ή όχι;
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού που θεωρείται η «άυπνη ελίτ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για έναν μικρό είναι η αλήθεια αριθμό ανθρώπων, το 8ωρο στον ύπνο αποτελεί πολυτέλεια. Όχι γιατί δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν τόσο, αλλά γιατί δεν το χρειάζονται. Μπορούν να ξενυχτήσουν ελαφρώς και να πεταχτούν το πρωί όρθιοι, χωρίς ξυπνητήρι και χωρίς να χρειάζονται καφέ. Και που όλη την υπόλοιπη ημέρα είναι γεμάτοι ενέργεια.

Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται «άυπνη ελίτ». Και δεν είναι πολλοί, αφού υπολογίζεται πως μόλις 2% του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Μιλάμε συνήθως για ανθρώπους με υψηλό μεταβολισμό, με τεράστια επίπεδα ενέργειας, που τυγχάνει να είναι συνήθως αρκετά αισιόδοξοι.

Δεν τους λείπει ύπνος. Γι' αυτό 4 ή 5 ώρες τους φτάνουν πάντα, ακόμα και τις μέρες που δεν δουλεύουν, όπως τα Σαββατοκύριακα ή τις διακοπές. Οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό θέμα, έχουν δείξει πως αυτό ξεκινά σε μικρή ηλικία. Και είναι θέμα γονιδίων. Ωστόσο δεν είναι και πολύ εύκολο να μελετήσεις την «άυπνη ελίτ», αφού οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν, δεν πιστεύουν πως έχουν κάποιου είδους διαταραχή.

Ο Dr. Fu, γενετιστής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανακάλυψε το 2009 μια γονιδιακή παραλλαγή σε μητέρα και κόρη που ξύπνησαν από μόνες τους στις 4 π.μ. και την επόμενη μέρα πήγαν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς κάποια σημάδια κούρασης. Κάποιες άλλες πάλι μελέτες, τείνουν προς το συμπέρασμα πως η «άυπνη ελίτ» πάσχει από μια πολύ ελαφριά μορφή «μανίας». Αλλά δεν πρέπει να μπερδέψουμε με την Insomnia, όπου ο άνθρωπος δεν μπορεί να κοιμηθεί καθόλου ή δυσκολεύεται υπερβολικά.

«Αυτοί οι άνθρωποι μιλούν γρήγορα, δεν σταματούν ποτέ. Είναι πάντα στην ενεργητική πλευρά της ζωής», λέει ο Dr Buysse, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πιτσμπουργκ. Οι έρευνες που θα γίνουν στο μέλλον, ίσως ρίξουν περισσότερο φως σε αυτό το μικρό ποσοστό ανθρώπων και τον «σύντομο» ύπνο τους. Αλλά πλην της επιστημονικής πλευράς: είναι αυτοί οι άνθρωποι τυχεροί ή όχι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
3 / position1: 333 / position2: 1561
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb