ENTERTAINMENT

Διαμάντια ή χρυσός; Ποιο είναι σπανιότερο;

Εσείς ποιο από τα δυο πιστεύετε ότι είναι περισσότερο δυσεύρετο;

Διαμάντια ή χρυσός; Ποιο είναι σπανιότερο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόσο τα διαμάντια, όσο και ο χρυσός είναι δυο πολίτιμα αγαθά, που συμβολίζουν τον πλούτο και το κύρος και φυσικά, αυτοί που τα αγοράζουν και τα φορούν είναι άνθρωποι με μεγάλες περιουσίες και φήμη. Έχετε σκεφτεί όμως πιο από τα δύο υλικά είναι πιο πολύτιμο; Και όμως, η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη ή απλή.

Για να φτάσουμε στην απάντηση όμως, πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να δούμε τι είναι ουσιαστικά ο χρυσός και τα διαμάντα, πως σχηματίζονται και από τι αποτελούνται ουσιαστικά. Όσον αφορά τον πρώτο, είναι ένα βαρύ μέταλλο και από τα σπανιότερα που υπάρχουν στη γη και το οποίο σχηματίστηκε μετά από τις συγκρούσεις με αστέρες νετρονίων. Όταν δημιούργηθηκε ο πλανήτης λοιπόν, τα βαρύτερα στοιχεία του εισχώρησαν βαθύτερα στον πυρήνα του, σύμφωνα με την Γεωλόγο Yana Fedortchouk, από το Πανεπιστήμιο Dalhousie, στο Χάλιφαξ της Νέας Υόρκης. Επομένως, το γεγονός αυτό καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό χρυσού στον φλοιό της γης. Μπορεί όμως να βρεθεί σε μικρές ποσότητες, καθώς υπάρχει σε βράχους, όπως συνεχίζει να εξηγεί η ίδια, στο Live Science.

Προκειμένου όμως να δημιουργηθεί επαρκές απόθεμα, θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες συγκεντρώσεις, ώστε η εξώρυξη να είναι κερδοφόρα. Δυστυχώς, η μέση συγκέντρωση χρυσού στην επιφάνεια της γης είναι πάρα πολύ χαμηλή, φτάνοντας περίπου τα 4 μέρη ανά δισεκατομμύριο. Η ποσότητα του θα πρέπει να αυξηθεί κατά 1.250, ώστε να υπάρξει αγοραστική αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, τα διαμάντια είναι το αποτέλεσμα της τήξης του άνθρακα σε πολύ ηψυλές πιέσης. Στην απλή μορφή τους, είναι το ορυκτό γνωστό και ως γραφίτης, ο οποίος αποτελεί το βασικό υλικό κατασκευής των μολυβιών γραφής. Σε σχέση με τον χρυσό, η συγκέντρωση διαμαντιών στη γη είναι περίπου 200.000 μέρη στο δισεκατομμύριο.  Επομένως, η σπανιότητα των διαμαντιών δεν έχει να κάνει με την ποσότητα της φυσικής τους ύπαρξης, αλλά με τη διαδικασία σχηματισμού τους και εξόρυξης τους, η οποία είναι πολύ δύσκολη και σπάνια επιτυχημένη.

Τα διαμάντια μπορούν να σχηματισθούν μόνο στον μανδύα της γης, το στρώμα κάτω από τον φλοιό της και να έρθουν με εξόρυξη στην επιφάνεια ή να δημιουργηθούν από τις συγκρούσεις με μετεωρίτες. Για εκείνα που βρίσκονται στον μανδύα της γης όμως, ελοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε γραφίτες και τελικά να μην αποτελούν πλέον πολύτιμους λίθους.

Τα δυο στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό των διαμαντιών, είναι η υψηλή θερμοκρασία και η πίεση. Ο άνθρακας θα πρέπει να είναι θαμένος τουλάχιστον 150 χλμ κάτω από την επιφάνεια της γης και  να βρίσκεται σε θερμοκρασία σχεδόν 1.204 °C και πίεση στα 5 δισ. Pa. Μετά θα έρθει στην επιφάνεια μέσω κάποιας ηφεστειακής έκρηξης και θα κρυώσει. Αυτή ακριβώς η διαδικασία, κάνει τα φυσικά διαμάντια πολύ πιο σπάνια από τον χρυσό.

Τώρα όμως με τα συνθετικά διαμάντια, η ερώτηση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, γιατί μπορεί οι επιστήμονες να βρήκαν τεχνητούς τρόπους για τη δημιουργία διαμαντιών, όμως το ίδιο δεν μπορεί να γίνει και με τον χρυσό. Ακόμα και αν τα τεχνητά διαμάντια έχουν την ίδια σύνθεση με τα φυσικά, πωλούνται κατά 30% φθηνότερα επειδή δεν θεωρούνται εξίσου πολύτιμα, σύμφωνα με την εταιρεία κοσμημάτων Ritani.

Βέβαια, το ότι τα πετράδια αυτά κατασκευάζονται και τεχνητά δεν τα καθιστά σε καμία περίπτωση λιγότερο πολύτιμα. Όπως λέει ο καθηγητής τους Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης Ulrich Faul, τα διαμάντια που έχουν πολύ μικρό μέγεθος δεν αξίζει να εξορυχθούν, γιατί κανείς δεν θέλει πληρώσει μια μικρή περιουσία για ένα διαμάντι που θα βλέπει με μεγεθυντικό φακό. Ακόμα, ο χρυσός είναι πολύ περισσότερος σε αποθέματα από τα μεγάλα διαμάντια, τα οποία βέβαια σαν στοιχεία δεν είναι τόσο σπάνια, όσο εκείνος. 

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, μπορεί τα διαμάντια να έχουν μεγάλη φήμη και πωλούνται πανάκριβα, ο χρυσός όμως είναι πολύ πιο σπάνιος από αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Entertainment
9 / position1: 341 / position2: 1461
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb