ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πες μου σε ποιον όροφο εργάζεσαι να σου πω ποιος είσαι

Ο όροφος που εργάζεται κανείς παίζει ρόλο στις αποφάσεις του

Πες μου σε ποιον όροφο εργάζεσαι να σου πω ποιος είσαι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως ο όροφος στον οποίο εργάζεσαι επηρεάζει τις αποφάσεις σου αλλά έτσι φαίνεται σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Consumer Psychology.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως τα άτομα που εργάζονταν στους υψηλότερους ορόφους ενός κτιρίου ήταν περισσότερο ριψοκίνδυνα, και έτοιμα να ρισκάρουν χρήματα. Μελετήθηκαν αμοιβαία κεφάλαια εταιρειών τα οποία έφταναν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα συσχέτισε τη διακύμανση της απόδοσης κάθε κεφαλαίου με τον όροφο που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας (από τον πρώτο έως τον 96ο) και όσο αυξανόταν ο όροφος τόσο ανέβαινε και η τιμή της μεταβλητότητας των αποδόσεων, το οποίο σημαίνει πως το ρίσκο είναι μεγαλύτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και είναι ανησυχητικό να επηρεάζεται κάποιος υποσυνείδητα από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, είναι κάτι που συμβαίνει!

Έπειτα οι συμμετέχοντες έπρεπε να πάρουν μέρος στην εξής αποστολή. Έπρεπε να πάρουν μια σειρά από αποφάσεις, όσο βρίσκονταν μέσα σε ένα ασανσέρ που ανέβαινε ή κατέβαινε τους ορόφους. Όσοι ανέβαιναν, πόνταραν πιο εύκολα ποσά σε σχέση με όσους κατέβαιναν τους ορόφους!

Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν δέκα αποφάσεις με ποικίλους βαθμούς κινδύνου, είτε όταν βρίσκονταν στο ισόγειο, είτε στον τρίτο όροφο. Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και αυτή η μικρή διαφορά ύψους ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά σε όσους βρίσκονταν στον τρίτο όροφο.

Κάτι που αξίζει πάντως να ειπωθεί είναι πως η επιρροή του ύψους δεν υφίσταται... αν το γραφείο βρίσκεται μεν σε ψηλό όροφο, αλλά δεν έχει καμία θέα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 249 / position2: 796
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb