Αρκετές μητέρες ανησυχούν μετά τη γέννηση του μωρού τους, καθώς φοβούνται πως η παραγωγή μητρικού γάλακτός είναι μειωμένη σε βαθμό να μην επαρκεί για το μωρό τους. Η αλήθεια είναι όμως πως το σώμα προσαρμόζει το μηχανισμό της γαλουχίας στις διατροφικές ανάγκες του μωρού.
Παρ’ όλα αυτά, αν μια νέα μητέρα θέλει να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος μπορεί και να χρησιμοποιήσει μια σειρά από φυσικούς τρόπους για να το καταφέρει. Και υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τη γαλουχία:
- Βρώμη. Η βρώμη είναι γεμάτη με τις χημικές ενώσεις που αποκαλούνται σαπωνίνες, οι οποίες επιδρούν τις ορμόνες που παράγουν γάλα. Προσθέτοντας, επομένως, τη βρώμη στο πρωινό γεύμα μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό σου!
- Πικραλίδα ή ταραξάκο. Τα φύλλα και οι ρίζες τους χρησιμοποιούνται στην κινεζική και την αμερικανική κουλτούρα ως μέσο για την ανάκαμψη του οργανισμού μετά τον τοκετό, αλλά και για την αύξηση του γάλακτος. Μπορείς να τα απολαύσεις είτε ωμά σε σαλάτες, είτε σοταρισμένα, είτε ακόμη και ως αφεψήματα.
- Μάραθος. Τόσο οι σπόροι του, όσο και ως λαχανικό, ο μάραθος περιέχει φυτοοιστρογόνα, που θεωρείται πως βοηθούν στην ενδυνάμωση των ιστών του μαστού, αλλά και στη γαλουχία.
- Σπαράγγια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φολικό οξύ και βιταμίνες A, C και K, γι’ αυτό και τα σπαράγγια θεωρούνται ιδανικά για μητέρες που θηλάζουν, αλλά και ως ενισχυτικός παράγοντας για την παραγωγή γάλακτος, χάρη στα φυτοοιστρογόνα και την τρυπτοφάνη (αμινοξέα) που περιέχουν.
- Μαύρο ρύζι. Όπως και με τη βρώμη, έτσι και το μαύρο ρύζι είναι ένα σιτηρό ολικής άλεσης, το οποίο ως υδατάνθρακας παρέχει στη μητέρα την ενέργεια που χρειάζεται για το θηλασμό. Επιπλέον, έχει συνδεθεί με την αύξηση του επιπέδου της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που σημαίνει πως βοηθά στη διαχείριση της διάθεσης, της όρεξης και του ύπνου.
- Παπάγια. Η παπάγια χρησιμοποιείται εκτενώς στην Ασία ως γαλακταγωγό τρόφιμο, καθώς με τα ένζυμα και τα φυτοχημικά που περιέχει θεωρείται πως ενισχύει τους ιστούς του μαστού, αλλά και βελτιώνει τη γαλουχία. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και ως χαλαρωτική τροφή, βοηθώντας στον ύπνο και την ξεκούραση, στοιχεία που βοηθούν πολύ μία μητέρα που θηλάζει.
- Όσπρια. Τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια θεωρούνται καλά γαλακταγωγά τρόφιμα, χάρη στην πρωτεΐνη που περιέχουν.
- Βερίκοκο. Ειδικότερα τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν φυτοοιστρογόνα που βοηθούν στην ισορρόπηση των ορμονών που αφορούν τη γαλουχία. Τα βερίκοκα χαρακτηρίζονται από τις ίνες τους, τη βιταμίνη Α και C, το κάλιο και το ασβέστιο, αλλά και τρυπτοφάνη.
- Κριθάρι. Άλλο ένα σημαντικό γαλακταγωγό τρόφιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο νερό για τη βελτίωση της γαλουχίας, αλλά και για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Απλά βράσε το κριθάρι σε νερό, σούρωσέ το και πιες το βρασμένο νερό όσο είναι ζεστό, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
- Σκόρδο. Έχει υποστηριχθεί πως τα βρέφη απολαμβάνουν τη γεύση του σκόρδου, όπως αυτή μεταφέρεται στο μητρικό γάλα και για αυτό θηλάζουν περισσότερο. Με τον αυξημένο θηλασμό, όμως, παράγεται και περισσότερο γάλα, επομένως εμμέσως βοηθά ιδιαίτερα στη γαλουχία.
Άλλες τροφές που θεωρούνται καλά γαλακταγωγά είναι:
- Καρότο και παντζάρι
- Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, ρόκα, σέσκουλο, λαχανίδα, ραδίκι)
- Ξηροί καρποί (κυρίως ωμά και ανάλατα αμύγδαλα, φιστίκι macadamia και κάσιους)
- Τσάι τσουκνίδας και γάλα γαϊδουράγκαθου
- Τζίντζερ
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας προκειμένου να εξακριβώσετε αν υπάρχει κάποια τροφική αλλεργία ή άλλες παθήσεις, οι οποίες απαγορεύουν την πρόσληψη των συγκεκριμένων τροφών.