ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φλερτ: Από τα 090 στο Tinder

Tηλεφωνικές γραμμές, εφαρμογές και site γνωριμιών
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Φλερτ: Από τα 090 στο Tinder

Από το 1990 έως σήμερα πέρασαν μόλις 28 χρόνια όμως οι αλλαγές στην κοινωνία είναι τόσο δραστικές που δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστούν οι σχέσεις, οι γνωριμίες και το σeξ. Πόσω μάλλον όταν η επικοινωνία πάντοτε ήταν ένα στοιχείο που χρειαζόταν προσπάθεια για να λειτουργήσει, και πλέον ενώ τα εργαλεία είναι πιο προσβάσιμα από ποτέ, αποτελούν πολύ συχνά τον τοίχο πάνω στον οποίον πέφτουμε. Αυτά τα χρόνια άλλωστε, έγινε η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή μας, το διαδίκτυο μπήκε στα σπίτια μας και έπειτα, στο κινητό μας.

"Σήμερα, οι νέοι χρησιμοποιούν πιο άμεσους τρόπους για να φλερτάρουν απ΄ ό,τι συνήθιζαν στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στη χαλαρότητα που υπάρχει στις σχέσεις και η οποία προκύπτει από τους πιο γρήγορους ρυθμούς ζωής" έχει πει στην εφημερίδα "Νέα" ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων Σ.Βενέτης.

Και παλιότερα; Tι γινόταν τη δεκαετία του 90 όταν ντρεπόσουν να μιλήσεις στη διπλανή σου στο μπαρ, ή δεν είχες τα κότσια να τα ρίξεις στην συνάδελφό σου;

Tότε είχες και την επιλογή του ροζ τηλεφώνου - εκείνες οι τηλεφωνικές γραμμές υψηλής χρέωσης οι οποίες χρησίμευαν άλλοτε για γνωριμίες και παρέα και άλλοτε για ωμή καθαρή ερωτική ευχαρίστηση. 

Οι ροζ γραμμές είχαν τους άντρες να επιζητούν τη φωνή που θα τους συντροφεύσει σε ένα τηλεφωνικό σeξ ζωντανά και ανώνυμα με κάποια τηλεφωνήτρια σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς ταμπού, μόνο με τη φαντασία.

Οι τηλεγνωριμίες ίσως να κατέληγαν σε επαφή εκ του σύνεγγυς αν και συχνά έμεναν στα "πάνω πάνω" και το ένα τηλέφωνο διαδεχόταν το άλλο ώσπου κάποιος σταματούσε να τηλεφωνεί, είτε από βαρεμάρα είτε επειδή εντωμεταξύ είχε έρθει ο λογαριασμός του τηλεφώνου.

Όλο αυτό το διάστημα για τους πιο μαζεμένους υπήρχαν και οι επιλογές που αφορούσαν τις αγγελίες γνωριμιών στις εφημερίδες, και φυσικά τα γραφεία συνοικεσίων. Όμως αυτό εμπεριείχε επαφή, πραγματική επαφή και στοιχεία, όνομα, ηλικία και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που μπορούσε κανείς να αποκρύψει αν επέλεγε τις τηλεφωνικές γραμμές. Άλλωστε στο τηλέφωνο μπορείς να είσαι όποιος θέλεις...

Ο καιρός πέρασε και τα 090 έπαψαν να είναι δημοφιλή. Η εποχή του ίντερνετ είχε αρχίσει να κάνει πολύ δυναμική εμφάνιση και από το 2000 άρχισε να αλλάζει το σκηνικό στη ζωή μας από την εργασία ως την επαφή.

Τα chat rooms έκαναν ακόμη πιο εύκολη την επαφή. Επικοινωνία με δεκάδες, εκατοντάδες άτομα, από όλα τα μέρη του κόσμου, χωρίς πραγματικές δεσμεύσεις. Δεν ήξερες ούτε τη φωνή, το μόνο που σου έκανε πραγματικά παρέα ήταν τα γράμματα που χόρευαν στα πληκτρολόγια. Αν στις τηλεφωνικές γνωριμίες μπορούσες να πεις ένα σωρό ψέματα, τα chat rooms έγιναν η χαρά κάθε εσωστρεφή, φαντασιόπληκτου ή απλώς περίεργου για τη νέα αυτή μορφή επικοινωνίας. Στην Ελλάδα, το Mirc κρατούσε τα πρωτεία τα πρώτα χρόνια του 2000 με χιλιάδες αποτυχημένες επαφές, ραντεβού στα τυφλά και παρακμή.

Οι ανθρώπινες επαφές πέρασαν από Hi5, ΜySpace και έπειτα Facebook. Στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκε, κυρίως στο εξωτερικό το Chatroulette που κατέληξε να είναι μια ακόμη πλατφόρμα για ωμό cyber s3x, όχι όμως με τα λόγια, αλλά με εικόνα και επαφή μέσω κάμερας.

Τα περισσότερα site γνωριμιών που συνέχισαν την ιστορία του φλερτ κρατούν κάποια προσχήματα, πως κάποιοι μπορεί κάποιοι χρήστες να μην ενδιαφέρονται αποκλειστικά για ερωτική σχέση, αλλά για απλή γνωριμία, φιλία, και chat. Αλλά στην πραγματικότητα όλα οδηγούν στον έρωτα. Οι εφαρμογές μπήκαν στο παιχνίδι και ενίσχυσαν την "επικοινωνία" με έναν πολύ άγριο τρόπο - αφού με ένα απλό swipe ξεπετάς τον έναν πίσω από τον άλλο, σαν να διαλέγεις γόβες.

Στην πραγματικότητα όλα οδηγούν στον έρωτα

Στο εξωτερικό, οι περισσότερες αρχικές επαφές (45%) γίνονται μέσω των ειδικών ιστότοπων όπως το eHarmony, το Yahoo Personal ή το Match και οι περισσότεροι που αναζητούν online γνωριμίες (συχνά με σοβαρό σκοπό!), είναι 30 έως 40 ετών.

Το Badoo κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς / πιο downloaded εφαρμογές dating στον κόσμο σε έρευνα του BBC με στοιχεία από την εταιρεία αναλύσεων App Annie.

Το Tinder (το οποίο είναι το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα) βρέθηκε στη δεύτερη θέση, καθώς ήταν το πρώτο dating app προτίμησης σε 18 χώρες.

Και πώς λειτουργούν; Πάνω κάτω σαν όλα τα social media, μερικές φωτογραφίες, λίγα στοιχεία για να φτιαχτεί το προσωπικό προφίλ. Στη συνέχεια αναζητά ταιριαστά με αυτόν προφίλ χρηστών του ίδιου app, κοντά στο μέρος διαμονής του χρήστη. 

Νέα έρευνα απέδειξε πως ίσως το ίντερνετ, παρά το χαοτικό του χαρακτήρα μπορεί να οδηγήσει και σε happy end. Όχι μόνο οι διαδικτυακές γνωριμίες μπορεί να γεννήσουν μεγάλους έρωτες, αλλά όταν καταλήγουν σε γάμο, αυτός έχει πιθανότητες να είναι πιο ευτυχισμένος και να κρατήσει περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους γάμους όσων γνωρίστηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο. 

Ποιο είναι το επόμενο βήμα σε όλη αυτή την ψηφιακή περίεργη εποχή; Θα μάθουμε σύντομα, μιας και το σήμερα θα γίνει πολύ γρήγορα χτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
16 / position1: 565 / position2: 1044
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb