FAMILY

5 λόγοι για να ξεκινήσεις γιόγκα με το παιδί σου

Mας εξηγεί η Σοφία Φώτεινα

5 λόγοι για να ξεκινήσεις γιόγκα με το παιδί σου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσες φορές δεν διερωτηθήκαμε πώς να περάσουμε ευχάριστα λίγο χρόνο με το παιδί μας. Εδώ έχουμε μια λύση που αγγίζει πολλά επίπεδα.

Η Σοφία Φώτεινα ,δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance και νηπιαγωγός ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες σας εξηγεί!

Πρώτα πρώτα, είναι μια συνάντηση που δίνει χαρά και ευεξία και στους γονείς και στα παιδιά. Και επειδή ο τρόπος που αντιδρούν τα παιδιά είναι να έλκονται μόνο από ό,τι τους δίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ χαρά, εκείνα πριν από τους γονείς επιλέγουν τη γιόγκα, αν βέβαια τους επιτρέπουμε να έχουν λόγο εξίσου με εμάς στα θέματα που τα αφορούν. Την επιλέγουν γιατί η διαίσθησή τους τα οδηγεί. Και ιδίως όταν βλέπουν τον γονιό να συμμετέχει ακολουθούν ανερώτητα. Όταν ξεκινούν γιόγκα σε μικρή ηλικία, αποκτούν μια συνήθεια, έναν αυτοματισμό, που ακόμα κι αν αργότερα σταματήσουν για οποιονδήποτε λόγο, έχει γραφτεί η εμπειρία στα κύτταρά τους, και σίγουρα κάποια στιγμή θα ξαναξεκινήσουν, με δική τους πρωτοβουλία πλέον.

Δεύτερο, ο δημιουργικός και ποιοτικός χρόνος μαζί με τα παιδιά τα εκπαιδεύει χωρίς λόγια- μόνο με βίωμα, με κάτι που ζουν- για να αναζητούν ποιοτικές εμπειρίες. Στην εποχή μας που η ποιότητα σπανίζει, είναι ό,τι πιο πολύτιμο μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας. Και οι σοφοί μας λένε πως από δω και πέρα θα επιβιώνει ό,τι διατηρεί την ποιότητά του και ό,τι έχει να κάνει με συλλογικότητα. Η γιόγκα, ανάμεσα σε άλλα, τα προσφέρει και τα δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτον, όταν το παιδί μας βλέπει να κάνουμε κάτι, μας μιμείται. Γιατί να μην μιμηθεί μια φιλοσοφία, έναν τρόπο ζωής που σέβεται εξίσου το σώμα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, αλλά και την πνευματική διάσταση. Ιδίως αυτήν την τελευταία την διαθέτουν τα παιδιά μας πολύ περισσότερο από εμάς τους ενήλικες, κι έχουμε εμείς τώρα να μάθουμε από τα παιδιά μας και να τα μιμηθούμε.

Τα παιδιά συνδέονται με τους γονείς, τους πιο σημαντικούς δασκάλους τους, με έναν υγιή τρόπο, ισότιμα, με σεβασμό από και προς τις δύο πλευρές. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι όταν τα παιδιά χορτάσουν αυτήν την όμορφη συνύπαρξη, ανεξαρτητοποιούνται, γίνονται πολύ δημιουργικά, η αυτοσυγκέντρωσή τους και η μνήμη τους οξύνεται και η αυτοπεποίθησή τους τα βοηθά να βρίσκουν πρωτότυπες λύσεις σε ό,τι τα απασχολεί.

Η ερώτηση που συνήθως ακολουθεί είναι πώς μια άσκηση σώματος μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα. Όμως η Γιόγκα στην ολοκληρωμένη της διάσταση έχει να κάνει κυρίως με τον νου καθώς κινεί το σώμα, και όχι αποκλειστικά με το σώμα.
Το ανθρώπινο είδος, στην εξέλιξή του είναι «καταδικασμένο» να ευτυχήσει, να απελευθερωθεί από τον ανταγωνισμό, να ζήσει με ειρήνη -επειδή πρώτα εγκατέστησε την ειρήνη μέσα του-να φωτιστεί. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθυστερήσουμε την ευτυχία μας, που οπωσδήποτε έχει να κάνει και με την ευτυχία του διπλανού μας. Αλλά αν θέλουμε μπορούμε κιόλας να την επιταχύνουμε. Και η γιόγκα μαζί με τα παιδιά βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
5 / position1: 153 / position2: 1649
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb