SKIN CARE

Γιατί το γυναικείο δέρμα γερνάει πιο γρήγορα από το αντρικό;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτό;

Γιατί το γυναικείο δέρμα γερνάει πιο γρήγορα από το αντρικό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, μιας και το γυναικείο δέρμα είναι αποδεδειγμένα πιο ευάλωτο στον χρόνο από ότι το αντρικό, έχει την τάση να γερνάει γρηγορότερα. Η δερματική γήρανση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την ενδογενή και την εξωγενή. Η πρώτη οφείλεται στις μεταβολές του δέρματος από τον χρόνο και είναι αναπόφευκτη, ενώ η δεύτερη προέρχεται από την υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, το άγχος, την κακή διατροφή, τον ανεπαρκή ύπνο και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με μια ομάδα Ολλανδών επιστημόνων, ο λόγος που οι γυναίκες έχουν περισσότερες και βαθύτερες ρυτίδες γύρω από το στόμα τους όσο μεγαλώνουν, σε αντίθεση με τους άντρες, είναι επειδή διαθέτουν λιγότερους σμηγματογόνους αδένες στη συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίοι ενυδατώνουν το δέρμα με το λίπος που παράγουν και το κρατούν απαλό.

Όπως εξηγεί ο Moous Kon, επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης, η διαφορά ανάμεσα στην γήρανση του δέρματος των δύο φύλων, οφείλεται στα εξαρτήματα που αυτό διαθέτει, δηλαδή τους θύλακες των τριχών και τους σμηγματογόνους αδένες, καθώς και στις συνδέσεις μεταξύ του δέρματος και των μυών των χειλιών. Επίσης, το γυναικείο δέρμα στην περιοχή του στόματος, διατρέχεται από λιγότερα αιμοφόρα αγγεία, οπότε αιματώνεται και λιγότερο, ενώ οι μυς γύρω από αυτό είναι πιο κοντά στην επιδερμίδα, σε αντίθεση με τους άντρες, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα το «τράβηγμα» του δέρματος.

Ακόμα ένας λόγος της δερματολογικής γήρανσης των γυναικών είναι τα οιστρογόνα, μιας και η παραγωγή τους διακόπτεται μετά την εμμηνόπαυση και έτσι ευνοείται η εμφάνιση των ρυτίδων και των γραμμών, ενώ παράλληλα μειώνεται και η παραγωγή σμήγματος. Σε περίπτωση που θέλετε να καθυστερήσετε τις ρυτίδες, οι χρυσοί κανόνες είναι τρεις σύμφωνα με τους γιατρούς: μην καπνίζετε, μην εκτίθεστε πολύ στον ήλιο και διατηρήστε καλά ενυδατωμένο το δέρμα σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Ομορφιά
3 / position1: 453 / position2: 1449
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb