ΔΙΑΤΡΟΦΗ

H Eυρώπη προειδοποιεί: Προσοχή στις τηγανητές πατάτες

Νέα ευρωπαϊκή οδηγία

H Eυρώπη προειδοποιεί: Προσοχή στις τηγανητές πατάτες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί: Το ακρυλαμίδιο βλάπτει! Το ακρυλαμίδιο είναι μια καρκινογόνος ουσία που εμφανίζεται όταν μια αμυλούχος τροφή τηγανιστεί ή ψηθεί για πολλή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία. 

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, το ακρυλαμίδιο εμφανίστηκε σε προϊόντα πατάτας αλλά όχι μόνο. Βρέθηκε και στα δημητριακά αλλά και στον καφέ. H νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να εξασφαλίζει πως ο καταναλωτής λαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερο ακρυλαμίδιο.

Αυτό δεν αλλάζει τη δική μας ζωή ως καταναλωτές όμως αλλάζει τις συνθήκες της βιομηχανίας τροφίμων. Πλέον αλλάζει η παραγωγή και η προετοιμασία τροφίμων και αφορά κάθε βιομηχανία που παράγει, μεταποιεί ή εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμί, δημητριακά πρωινού, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ.

Στόχος είναι η μείωση του ακρυλαμιδίου και μάλιστα τα κράτη μέλη της ΕΕ από το 2010 ήταν υποχρεωμένα να μετρούν την περιεκτικότητα της ουσίας στα τρόφιμά τους και να στέλνουν τις μετρήσεις στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ακρυλαμίδιο κρύβεται σε πατάτες, ψωμί και φρυγανιές

Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης σε συνεργασία με τον Σουηδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, βρέθηκε υψηλή περιεκτικότητα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες τα οποία είναι ευρείας κατανάλωσης (π.χ. ψωμί, φρυγανιές, τηγανητές πατάτες, τσιπς). Τα τρόφιμα είχαν ψηθεί ή τηγανιστεί σε υψηλή θερμοκρασία και ως εκ τούτου η περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο ήταν απαγορευτική - ήταν πολύ μεγαλύτερη από το ανώτατο ημερήσιο ανεκτό όριο.

Τι ακριβώς είναι το ακρυλαμίδιο

Η ουσία αυτή προκαλεί μετάλλαξη στον οργανισμό. Ενώ το μόριο αυτό πιθανότατα δεν αντιδρά με το DNA, το παράγωγό του, ονόματι γλυσιδαμίδιο, προκαλεί αντιδράσεις στον οργανισμό. Το ακρυλαμίδιο έχει αποδεδειμένες καρκινογόνες ιδιότητες αφού σε πειράματα που έχουν γίνει διαπιστώθηκε πως προάγει τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή, αλλά και στα γεννητικά όργανα των πειραματόζωων. Έτσι, σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, ζήτησε ήδη από τους καταναλωτές να μην ξεροψήνουν τις πατάτες τους και να τις βγάζουν γρήγορα από το λάδι, μόλις έχουν ψηθεί.

Μία ακόμη οδηγία είναι, πριν τηγανιστούν οι πατάτες, να μένουν στο νερό για αρκετή ώρα για να μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Ακόμα, θα ήταν καλό, για να μην παραμείνουν πολλή ώρα στο λάδι, να βράζονται και έπειτα να τηγανίζονται.

Ακόμα, συνιστάται μέτρο στην κατανάλωση τηγανητών τροφών και φυσικά, επικέντρωση στην υγιεινή διατροφή, και την εστίαση σε φρούτα και λαχανικά. Είναι γεγονός πως πρέπει να εντάξουμε το βράσιμο ως βασικό τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων και την εν γένει Μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο διατροφής.

Στον άνθρωπο, ένας καρκίνος που προκαλείται από ακρυλαμίδιο, δεν μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας εκτιθέμεθα σε πάρα πολλούς ρύπους σε πολύ χαμηλές δόσεις για να μπορέσουμε να αποδώσουμε μόνο μια ασθένεια στο ακρυλαμίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 231 / position2: 1132
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb